Kysy Gemmologilta

12.10.2016

Kysymys: Viistehiotut rubiinithan ovat nykyään yleensä lämpökäsiteltyjä, mutta mitä tarkoitetaan lasitäytteisillä rubiineilla?

Vastaus: Rubiineille tehdään tyypillisesti ennen hiontaa lämpökäsittely, jolla parannetaan rubiinin punaista väria. Lämpökäsittelyllä voidaan siis esimerkiksi poistaa rubiinista ruskeata tai sinistä sävyä tai jopa poistaa kivestä liiallista ”silkkiä” eli sulkeumina olevia rutiilineulasia. Lämpökäsittelystä jää kiveen usein merkkejä, jotka voidaan gemmologisesti tunnistaa. Lämpökäsittelemättömät, puhtaat, hyvän väriset rubiinit ovat harvinaisuuksia ja erittäin arvokkaita.

Rubiinin uskoasua parannetaan myös useilla muilla menetelmillä.

Rubiinissa olevia säröjen ja halkeamien parantaminen silica-lasilla täyttämällä on tunnettu jo 1980-luvulta saakka. Etenkin 1990-luvun alussa markkinoille tuli suuria määriä kauniita puhtaan näköisiä rubiineja Myanmarista (Mong Hsu). Jalokiviä tarkemmin tutkittaessa ne havaittiin booraksi-jauheen kanssa lämpökäsitellyiksi, jolloin kivien säröt ja halkeamat täyttyivät booripitoisella lasilla. Onneksi tämäkin käsittely oli gemmologin helpohko tunnistaa mikroskoopin avulla.

Uusimpana ja helpoiten pettävimpänä tulokkaana tällä sektorilla havaittiin vuoden 2004 alussa markkinoille tulleen usein suuriakin (jopa 5-10 ct) melko hyvän näköisiä, edullisia rubiineja. Kivet havaittiin lasitäytteisiksi.

Tämä uusin käsittely koostuu raakakiven moniportaisesta lämmitys- ja jäähdytyskäsittelystä lyijypitoisen lasin raaka-aineiden kanssa. Syntyvän lyijylasin viskositeetti on melko alhainen, joten pienetkin halkeamat täyttyvät melko hyvin. Lasitäyte koostuu korkean taitekertoimen lasista, joten sen havaitseminen on hankalampaa, kuin aiemmissa lasikäsittelyissä ja lisäksi käsittely tehdään melko alhaisessa lämpötilassa (n. 900°C), joten välttämättä se ei aiheuta suuria muutoksia rubiinin aitoihin sulkeumiin. Kokenut gemmologi pystyy kuitenkin havaitsemaan lasitäytteen mikroskoopilla esimerkiksi lasin ja rubiinin rajapinnasta tietyssä kulmassa näkyvän sinisen heijastuksen (flash) avulla. Hyvin varustetuissa laboratorioissa havainto voidaan varmistaa tutkimalla kiven lyijypitoisuutta spektroskopisesti esimerkiksi röntgenfluoresenssin avulla.

Etenkin lyijylasilla täytettyjen rubiinien tapauksessa lasitäytteisen kiven ja vastaavan aidon kiven hintaero voi olla todella suuri. Voimakkaasti lasitäytetyn rubiinin käypä hinta on usein vain noin kymmenesosa vastaavankokoisen täyttämättömän rubiinin hinnasta. Alhaista hintakin tärkeämpi tieto kultasepälle ja erityisesti kuluttajalle on se, että rubiinin täytteenä käytetty lyijylasi saattaa korun korjaustyössä juotosta lämmitettäessä vahingoittua. On myös todettu, että lasi etsaantuu helposti kultasepäntyössä tyypillisesti käytetyissä happokäsittelyissä tai soodakäsittelyssä, jolloin kiven pintaan jää vaaleita juovia lasitäytteen kohdalle. On jopa raportoitu lyijylasilla täytetyn rubiinin vahingoittuneen altistuessaan normaaleille kotitaloudessa käytetyille kemikaaleille (valkaisuaine, ammoniakki, sitruunamehu, voimakkaat puhdistusaineet yms). Sen sijaan ultraääni- tai höyrypuhdistuksessa ei vahingoittumista ole vielä raportoitu tapahtuneen.

Luottamusta ja rehellistä tiedottamista siis tarvitaan rubiinikaupan kaikissa portaissa.

Suomen Gemmologisen Seuran työryhmä / Kimmo Aura F.G.A

Oheisissa kuvissa näkyy sopivasti valaistussa 8 ct rubiinissa vasemmassa reunassa diagonaalisesti kulkevan lasitäytteen aiheuttama sininen heijastus.

lasirub1
8ct lyijylasitäytteinen rubiini päältä valaistuna

lasirub2
sama kivi voimakkaasti takaa valaistuna, jolloin sulkeumat näkyvät

lasirub3
sininen heijastus selvästi nähtävissä suurehkossa lasitäytteessä

Julkaistu kategoriaan: Artikkelit